kwiaty w kuchni – część 2

kryształki cukru na płatku różyWracamy z tematem z początków tego bloga, a więc kulinarnego wykorzystania kwiatów. W naszym archiwum przybyło ostatnio kilka ciekawych przepisów – dziś zaprezentujemy jak smacznie przygotować płatki róż oraz kwiaty fiołków, bratków i nastrucji.

płatki różane w cukrzePłatki róży w cukrze – niesamowicie dekoracyjne, ale i jadalne płatki róż przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebne są świeże i zdrowe płatki tych pięknych kwiatów, cukier w ilości 3-4 łyżeczek i białko z dwóch jaj. Płatki oddzielamy delikatnie od siebie i za pomocą pędzelka nakładamy na nie roztrzepane wcześniej białko. Następnie całość posypujemy cukrem i po strząśnięciu nadmiaru kryształków, pozostawiamy do wyschnięcia. Pokryte cukrem płatki doskonale nadają się do dekoracji tortów, galaretek, lodów i deserów śmietanowych.

Sałatka z fiołkami z orzechami włoskimi i dressingiem cytrynowym – wykorzystanie fiołków w kuchni ma metrykę wręcz starożytną. Tutaj przedstawiamy przepis na prostą sałatkę, bazę której stanowi sałata roszponka. Do 200-300 gramów roszponki dodajemy garść pokruszonych i uprażonych orzechów włoskich, mieszamy z małą czerwoną cebulą lub dymką oraz 20-30 kwiatostanami fiołka. Opcjonalnie moża dodać kiełki słonecznika. Przed podaniem skraplamy dressingiem przygotowanym z łyżki oliwy z oliwek i soku z 1 cytryny.

sałatka z fiołków

Sałatka z bratkami i sosem czosnkowo-ziołowym – przygotowujemy sos -do wyciśniętego ząbka czosnku dodajemy 7-8 łyżek, oliwy z oliwek, 1 łyżki świeżej mięty oraz po pół łyżki drobno posiekanych liści bazylii i pietruszki i całość mieszamy. Następnie dodajemy 1-2 łyżkę octu balsamicznego, pół łyżeczki miodu, łyżkę musztardy Dijon i sól i pieprz do smaku. Po połączeniu wszystkich składników sos jest gotowy. Mieszankę sałat (masłowej, rzymskiej, endywii, rukoli) mieszamy z kwiatostanami bratków (20-30) i zalewamy sosem.

Pesto z płatków nasturcji – do tego ciekawego pesto potrzebujemy dużo, bo jakieś 3-4 filiżanki płatków nasturcji (Tropaeolum majus L.), 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku, 125-150 ml oliwy z oliwek i 2 krople sosu tabasko lub odrobinę chili. Całości dopełni ok. 100 gramów drobno posiekanych orzechów laskowych. Wszystkie składniki należy zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy – wówczas pesto jest gotowe. Można podawać je z drobiem lub bardziej klasycznie – z samym makaronem.

Zwracamy szczególną uwagę na to by pozyskiwać rośliny z pewnych źródeł, gdzie nie są one traktowane stosowanymi nieomal wszędzie pestycydami. Najlepiej byłoby używać w kuchni roślin hodowanych na własnym balkonie czy w ogrodzie. Szczególnie wdzięczne są pod tym względem fiołki, ze względu na łątwość uprawy oraz zawsze kiełkujące z nasion nasturcje, Ale i róże nie należą przecież do roślin aż tak wymagających 🙂

Powodzenia i oczywiście smacznego!!

Reklamy

2 thoughts on “kwiaty w kuchni – część 2

  1. „Bluszczyk kurdybanek
    Zawsze fascynowała mnie nazwa bluszczyk kurdybanek. Jest to roślina, która nie jest szeroko znana, jak chociażby pokrzywa, mniszek czy nagietek. Okazuje się jednak, ze posiada duze właściwości lecznicze.”
    wg http://blogbibliotekiwzielonej.blogspot.com/2011/05/bluszczyk-kurdybanek.html
    Jest pięknym „chwastem” w moim ogródku. Robię z niego sałatki: Wystarczy dodać cytrynę, olej
    i troszkę miodu.

  2. Jeszcze jeden pożywny gatunek, bardzo żywotny, który muszę poskramiać w ogródku to słonecznik bulwiasty. Kwitnie późno i jest trochę za wysoki ale jego korzenie smakują jak rzodkiewka, tylko nie są tak ostre. Szczegóły w odsyłaczu:
    http://www.topinambur.info.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s